top of page

Turguta oma immuunsüsteemi massaaži abil


Massaaži eelised on teada igaühele, kes on kunagi head massaaži saanud. Üks seanss rahustab su meeli, vähendab ärevust ning võib isegi kaasa aidata heale ööunele. Ameerikas tehtud uuringu kohaselt ei lõppe need eelised aga sootuks seal. Tulemused näitasid, et regulaarne maasažiskäik peletab eemale ka haiguseid.


Uuringus osales 53 tervet täiskasvanut, vanuses 18-45. Nad jagati kaheks grupiks: esimene grupp sai traditsionaalset Rootsi massaaži ning teine grupp sai seansi kerget puudutust, simuleerimaks massaaži, kuid kasutamata ühtegi reaalset massaaživõtet. Rootsi massaaži tegijad olid kõik ametlikud massöörid, et kindlustada massaažide ühetaolisus. Igale osalejale pandi seansi ajaks ja ka mõneks tunniks peale seanssi ühte kätte kanüül ning võeti aeg-ajalt verd, et mõõta mitmesuguste hormoonide taset ning immuunsüsteemi markereid. Uuringu autoritel oli teooria, et massaaž suurendab keha oksütotsiini taset, ehk "armastusehormooni", mis aitab reguleerida hormoonide taset, mida omakorda seostatakse stressiga. Kuid nad leidsid, et nende ootused ei vasta tõele. Need inimesed kas said kerge puudutuse hoolitsust, oli oksütotsiini tase tegelikult kõrgem kui nendel, kes said päris massaaži. Aga erinevalt kerge puudutuse grupist, massaaži saanute seas oli märgatav langus stressihromoonide koguses ning tõus keha toodatavates erinevates rakkudes, mis ergutavad immunsüsteemi töövõimet. Üks ainus massaaž võib aidata sul võimendada oma immuunsüsteemi ning aidata paremini toime tulla igapäeva stressiga, isegi kui sa ei ole konkreetselt haige või stressiseisundis. Uuringus leiti, et isegi üks massaažiseanss tekitab kehas bioloogisi muutusi ning nendest muutustest võib kasu saada ka täiesti terve inimene. See tähendab, et massaaži saab suurepäraselt kasutada ka haigusi ennetava vahendina. Regulaarne massaaž on hea kehale ja meelele. Näpunäiteid kuidas sellest kasu saada:

- Leia endale sobiv massöör. Sealjuures võiks arvestada, et kõik inimesed omavahel kokku ei klapi. Massaažis tasuks käia siis, kui sa tunned ennast seal mugavalt ning naudid seda. Suhtlus ning tagasiside on oluline ka kliendi enda poolt.

- Masseeri ennast ise. Kuigi antud uurimuses toodi välja terve keha massaaži eelised, siis teised uuringud on leidnud, et ka lihtne 5-minutiline endale tehtud käemassaaž (või ka jalamassaaž) aitab samuti stressi alandada.

- Ka kerge puudutus võib imesi teha. On palju lihtsaid viise kuidas enda oksütotsiini taset kehas tõsta ka ilma massaažilaual lebamata. Näiteks kallimaga käest kinni hoides, nunnule loomale pai tehes või kuulates oma lemmikmuusikat.

Tervet sügist kõigile!


Comments


bottom of page