top of page

Lower cross syndrome ehk miks Su alaselg valutada võib


Teen täna juttu minu kogemusel ühest võrdlemisi levinud probleemist inimkehas, milleks on alumine ristisündroom. See sündroom kujutab endas düsfunktsionaalset lihastoonust just vaagna piirkonnas. Kujutagem ette, et me vaatame inimest küljelt ning joonistame ta vaagna piirkonnale kaks ristuvat joont 45 kraadise nurga all. Selle risti üks joon kaasab endaga neid lihaseid, mis on lühenenud ning pinges ning teine joon neid lihaseid, mis saavad liiga vähe koormust ning on nõrgad. Selle tulemusel nihkub vaagen ette ning rüht halveneb.

Pinges lihased: niude-nimmelihas, reie sirglihas, laisidekirmepingutaja, reie lähendajad, nimmeruutlihas, lihased alaseljas lülisamba ümber

Nõrgad lihased: kõhu sirglihas, välimine kõhupõikilihas, sisemine kõhupõikilihas, väike tuharalihas, keskmine tuharalihas, suur tuharalihas(selle nõrkuse tõttu saavad suurema koormuse reie tagakülje lihased, mis lähevad seetõttu pingesse)

Sellise olukorra välja kujunemisele aitab kaasa meie ühiskonnas liigagi tavapäraseks saanud istuv eluviis ning liialt ühekülgne keha kasutamine. Ka kõrgete kontsade tihe kandmine võib põhjustaja olla. Kas selline kehatüüp tuleb tuttav ette?

Valu ei pruugi selle sündroomiga küll alati kaasneda, aga kui olukord on kestunud piisavalt kaua, on selle tulemuseks reeglina ikkagi valu alaseljas. Valu võib tekkida ka ette puusapainutajatesse või kubeme piirkonda puusaliigese juures. Kui jätta see probleem lahenduseta, võib see lumepalliefektina tekitada ka edasisi probleeme lülisambas(valu alaseljas selga sirutades) ning turja piirkonnas(upper cross syndrome).

Mida siis ette võtta, kui tundsid ennast siin ära? Lahend on tegelikult täiesti teostatav isepäi, läheb vaja ainult natukene teadmisi. Loomulikult boonusena võiks ka juurde võtta massaaži.

Kuna suur tuharalihas ei aktiveeru, kui me kõnnime tasasel pinnal. Siis esimene lihtne asi mida soovitada võiks, on liikuda näiteks looduses matkaradadel ning lifti asemel ülesse liikumisel kasutada treppi. Suvel on suurepärane võimalus paljajalu liiva sees jooksmiseks(niisamagi paljajalu liikumisel on hulganisti boonuseid).

Põhiline idee seisneb selles, et tuleks tuleks venitada neid lihaseid, mis on pinges lihaste grupis ning treenida neid lihaseid, mis on nõrkade lihaste grupis. Kokkuvõtlikult öeldes oleks vaja kõht ning tagumik trimmi saada ning lõõgastada/venitada tuleks puusalihaseid ning alaselja lihaseid.

Toon lihtsalt välja ühe näidisvideo, mille järgi saab kodus väikese kava läbi teha:

Erinevaid harjutusi on aga väga palju, tuleb leida endale kõige sobilikumad. Kui ise ei tea ja internetist midagi tarka ei leia, võib alati ka külastada füsioterapeuti.

bottom of page