top of page

Millised on kuppude panemise kasutegurid?



Silikoonist kupud

Kuppude panek kiirendab verevarustust töödeldud piirkonnas, mis omakorda vähendab liigevalusid, lõdvestab kangeid lihaseid ning vähendab trennist tulenevat lihasväsimust. See samuti puhastab keha, kuna koed vabastavad jääkaineid, mis aga üleüldiselt tervendab keha ning taastab tasakaalu ning harmoonia. See on ka hea hoidmaks kontrolli all kõrget vererõhku ning hingamisteede probleeme nagu näiteks bronhiit.

Kuppude panek on traditsionaalne alternatiivravi meetod, kus siis kas klaasist, metallist, silikonist, bambusest või sarvest kupp asetatakse nahale, mis vaakumiga imeb pinnapealse lihaskihi üles poole. See kiirendab antud piirkonnas verevarustust, mis aitab leevendada valu, lõdvestab pinges lihaseid ja vähendab roidumust. Kuppe asetatakse kehale reeglina mitu tükki korraga ning ajaliselt umbes 5-15 minutiks. On ka teraapiavorme kus libistatakse kuppu mööda keha kasutades õli. Kuppe pannakse reeglina lihaselisele piirkonnale nagu selg, turi, tuharad, jalad nind käed.


Klaaskupud

Kupud ajaloos

Kuppude panemine on olnud kasutuses juba iidsetest aegadest alates. Esimesed kirjalikud tõendid pärinevad juba 1550 aastat enne meie ajaarvamist. Kuulsamatest ajaloolistest inimestest, kes pooldasid kuppude panemist, on näiteks Hippokrates ning prohvet Muhamed. Kuppude panek on ka Hiinas üks vanimaid ravimisviise, mis on kasutuses alates neljandast sajandist.

Kuppude erinevad kasutusviisid

Kuppe on võimalik panna kolmel erineval viisil. Esimene versioon on verikupp (ehk märg kupp), millest ma ka varem rääkinud olen. Verikupu puhul tehakse naha sisse väikesed lõiked ning selle koha peale asetatakse kupp, mis hakkab verd vaakumiga välja imema. Arvatakse, et see protseduur aitab kehast väljutada toksiine ning soodustab isetervenemise protsessi. Statsionaarses kuputeraapias ei ole verekadu - veresooni ainult laiendadakse, et kiirendada vere liikumist. Kupumassaaž hõlmab endas aga kuppude liigutamist mööda õlist nahka.

Bambusest kupud

Kas kuppude panek on nii valus kui see välja näeb?

Punetus ning kuppude jäljed võivad peal püsida umbes nädal. Aga ekspertide kohaselt, kuigi kupud tekitavad kerget turset ning sinikaid(mis ei ole hiljem valusad), ei tohiks protseduur ise valu teha, kui see on õigesti tehtud. Sa võid tunda kerget sikutust, aga see ei ole ebameeldiv ning mingi aja pärast ei ole peal olevaid kuppe enam tundagi. Verikupp võib sisselõigete tõttu tekitada natukene ebamugavust, aga kuna haavad on pinnapealsed, paranevad need kiiresti. Kui sa kuppude kasutamise käigus tunned mingisugustki valu, siis anna sellest koheselt teada terapeudile, et ta saaks oma tehnikat vastavalt kohandada. Kui nahk läheb katki või on põletikus, tuleks protseduur lõpetada koheselt, et see ei tekitaks edasisi komplikatsioone.


Kas see tõesti töötab? Kuppude panemise kasutegurid.

Kuppude panemine on olnud juba mõnda aga avalikkuse terava pilgu all. Paljud kaasaegsed arstid usuvad, et kuppude panemine on vaid trikk, mis omistab oma edu tänu platseebo efektile, kus tegelik ravi ei toimi, aga patsient ise usub toimesse niivõrd palju. On olemas käputäis uurimusi sellel teemal, kuid osad neist ei ole lõpuni viidud ning paljud teised rõhutavad edasiste uuringute vajadusele. Pärimusmeditsiini praktiseerijad aga seevastu vannuvad selle protseduuri kasulikkust.

Siin on loetelu olukordadest, mis võiksid potensiaalselt kasu saada kuppude kasutamisest.

Valu:

Kuppude panemist on peetud turvaliseks ning loomulikuks vahendiks leevendamaks lihas- ja liigesvalusid. See töötab vähendades põletikku, kiirendades vereringlust antud piirkonnas ning mõjutades autonoomset närvisüsteemi, aidates vähendada valuaistingut ja parandades kliendi enestunnet. Üks uurimus, mis tegeles statsionaarsete kuppude panemisega kroonilise kaelavalu all kannatavatel, leidis et sihtrühmas kadus valu järk-järgult ära viie sessiooniga kahe nädala jooksul. Uuringus osalejad teatasid ühtlasi ka, et nende kaelalihased olid rohkem lõõgastunud ning terve turja piirkond liikuvam. Uuringus mis tehti 70-le inimesele leiti, et verikupp vähendab migreenide intensiivsust ning esinemissagedust.

Lihaste kangus:

Kuppude panek on tuntud ka selle poolest, et parandab painduvust ning vähendab trenni saanud lihaste väsimust. See töötab ka müofastsiaalse vabastajana, mis omakorda vähendab pinget ning suurendab lihasliikuvust.

Hingamisteede vaevused:

Väidetavalt on ka hingamisteede probleemid ala, kus kuppude kasutamisest saab kasu olla. Iidsed Hiina tekstid soovitavad seda isegi kopsutuberkoloosi puhul.

Kõrgvererõhutõbi:

Kuppude panemisel on ka rahustav mõju närvisüsteemile ning see omakorda aitab ohjeldada hüpertooniat.

Kosmeetilised lisad:

Ärgitades lümfisüsteemi, et eemaldade toksiine, on kuppude kasutamine efektiivne ning mitteinvasiivne meetod tselluliidi eemaldamiseks. Kui kasutada kuppe koos akupunktuuriga, võib see aidata kaasa ka kaaluvõitluses ning isegi vähendada aknet.

Kas kuppude kasutamine on turvaline?

Kuigi kuppude kasutamine on olnud olemas juba ligi 3000 aastat, koos muljetavaldava järgijaskonnaga, peaks teemasse suhtuma ettevaatusega. Peale teada-tuntud ümmarguste sinikate ja kerge ebamugavustunde, mis on küll ajutised, kannab kuppude väärkasutamine endas riski põletuste, villide ning nahapõletiku näol. Kui sa pole varem kuppudega kokku puutunud, on soovitatav alustada kas statsionaarse või liikuva kupuga, mis on vähem invasiivsemad kui verikupp ning ravida väiksemaid probleeme nagu kerged valud või lihaspinged. Rahvusvahelise Kuputeraapia Assotsiatsiooni kohaselt peaksid kuppudest eemale hoidma inimesed, kellel on probleeme südame või neerudega või kellel on nahaallergiaid. Rasedatel on keelatud kasutada kuppe alakehal (kõht, alaselg, jalad). Hetke seisuga faktid kuppude kasutamise väidetavatest eelistest jäävad pigem rahvapärimusse. Edaspidised uurimused aitavad kindlasti kaasa kuppude levikule ning tõestavad nende tõhusust.

bottom of page