top of page

Eesmise ristatisideme ehk ACL rebend VOL2


Jätkates enda viimase postituse teemat. asun kohe asja juurde. Mis saab siis kui MRT pilt on tehtud ning diagnoos käes, et tegemist on ACL rebendiga? Kuna operatsioon selle sideme purunemise puhul ei ole hädalavajalik, peaks esialgu selgeks tegema, kas on soovi see operatsioon ette võtta või mitte. See oleneb paljudest teguritest, nagu näiteks vanus ning kui sportlik/liikuv eluviis on. Ka ilma ACL sidemeta saab väga normaalselt hakkama ning isegi teatud spordialasid harrastada. Täpsemalt selgitab kindlasti arst ning lõpliku otsuse soovitan koos temaga vastu võtta.

Ma jätkan siin eeldusel, et operatsiooni kasuks on siiski otsustatud. Ning esimese asjana, ma hoiatan kohe ette ära, see teekond ei saa kerge olema! Muutub palju ning sellega peab olema suuteline hakkama saama suhteliselt pikka aega.

Aga enne operatsiooni veel mõned näpunäited. Et taastumine oleks võimalikult kerge, oleks vaja jalg enne saada tip-top vormi. See tähendab, et jala liikumisulatus võiks olla orginaalile võimalikult sarnane ning lihased peaksid olema tugevad ja toonuses. Selle jaoks saab pöörduda näiteks mõne füsioterapeudi või eratreeneri juurde, kes annab vastavad harjutused. Ka velotrenažöör on hea valik. Loomulikult kõik see harjutuste tegemine sõltub sellest, kui pikk aeg on vigastuse ja operatsiooni vahel. Osadel puhkudel tehakse operatsioon suhteliselt kohe peale vigastust, siis sellisteks asjadeks enam aega ei jagu.

Selline näeb välja ACL operatsioon reielihase (hamstring) kõõlusest võetud asendusega:


Huvitav fakt on see, et kõõlusest tehtud uue ACL-i muudab keha ajapikku ise uuesti sidemeks ning samuti see osa reielihasest, mis eemaldati, uueneb ning taastub. Lisaks kasutatakse ka spetsiaalseid kruve, mis paari kolme aastaga luustuvad. Tehnoloogia on väga võimekalt arenenud, et kogu see protsess oleks inimese jaoks võimalikult leebe.

Ma kujutan ette, et kõik see võib tunduda üsna hirmutav, aga operatsiooni saajale on see osa üks lihtsamatest (loomulikult eeldusel, et kõik tehakse korrektselt).

Praegusega siin ma lõpetan ning soovin raudseid närve!

Comments


bottom of page