top of page

Eesmise ristatisideme ehk ACL rebend VOL3

Jõuame nüüd sinna aega kus operatsioon on läbi. Narkoos on oma mõju kaotanud. Ma lõpetasin enda viimaste postituse sellega, et see operatsioonil käik on üks lihtsamaid protsessi osasid. Nüüd alles algab pihta tõeline katsumus. Kindlasti kirjutatakse välja sulle kangeid valuvaigisteid, sest valu sa saad tunda ja seda tõenäoliselt nädalaid. Loomulikult alguses on asi hullem ning aegamööda, ehk juba peale esimest nädalat ei pruugi sa enam valuvaigisteid vajagi (eks siin mängib kindlasti rolli ka individuaalsus ning inimese valulävi). Arvestada tuleks ka sellega, et mõnda aega (võib-olla nädalaid) sellist asja nagu normaalset ööund sa ei saa.

Aga, et see operatsioon ning need piinad oleks seda ka väärt, peaks koheselt alustama ise aktiivse taastumisega. Esimese asjana võin soojalt soovitada sellist asja nagu külmakompressiooni masinat. Eestis renditakse neid ka välja. Üks parimaid, mis hetkel minu teada olemas on, on GameReady masin. Pakkujaid on omajagu (kes ise otsida ei viitsi, siis siit üks link: https://spordihooldus.ee/product/game-ready-rent/. Kui sa juba enne operatsiooni sellega ei tegelenud, siis nüüd oleks õige aeg vaadata endale välja kompetentne füsioterapeut. See tähendab seda, et tal oleks sellise vigastusega kindlasti varem tegemist olnud. Suure tõenäosusega anti sulle ka haiglast kaasa lihtsamad harjutused, mida kodus tegema hakata. Ning neid tuleks KOHE hakata tegema suure pühendumisega. Ega sul seal kodus voodis niikuinii suurt midagi muud väga teha ei ole, kui harjutusi ning aega surnuks lüüa.

Mis puudutab karkudega ringi liikumist, siis soovitan sellega olla võimalikult ettevaatlik. Vältimaks libedaid pindasid ning võtta rahulikult oma aeg. Sest alguses, kui kõik on nii hell ja kui juhtub väiksemgi viperdus, kus suure tõenäosusega ei teinud sa enda põlvele üldse liigagi, on need paranoiad nii kiiresti tulema, et kõik on jälle katki ja halvasti.

Järgenvad kuud sisuliselt mööduvadki harjutuste tegemise sildi all, et ennast tagasi vormi saada. Ja see ongi kõige olulisem! Tuleb arvestada, et kui sa pole just tippsportlane, siis järgnev aasta külgliikumisega sporti naasta oleks väga ebamõistlik (kuna uue rebendi oht on aasta sees veel väga suur). Operatsioonist taastub tegelikult lõplikult alles peale kahte aastat. Aga ma võin lubada, et see hetk, kui sa esimest korda uuesti joosta saad, siis kõik need nürid ja mitte nii nürid harjutustetunnid õigustavad ennast mitmekordselt ära. See emotsioon on midagi, mille poole pürgida!

bottom of page